Textielmuseum Tilburg – Simply scandinavian

Simply Scandinavian, een tentoonstelling over Scandinavisch design, met name interieurdesign. Van banken tot schalen, van vloerkleden tot gordijnen, van allerlei designobjecten worden hier tentoongesteld.  In de jaren 50′ tot de jaren ’70 kwam Scandinavisch design echt in trek, maar nu anno 2018 heeft nog iedereen een IKEA kast of een IKEA tafel in huis staan. Juist omdat Scandinavisch design zo alledaags is geworden, vind ik het interessant om deze tentoonstelling te nemen om iets over de voorstelling, de vorm en de inhoud te vertellen.

Visiona 2 – Verner Panton 1970

Het bedrijf Bayer wilde voor een parade een boot, maar dat moest geen gewone boot worden, het interieur moest iets speciaals zijn, Daarom vroeg Bayer aan Verner Panton om het interieur te ontwerpen, dat werd Visiona 2, wat de hele boot in beslag nam. Het woonlandschap werd in het vrachtschip geëxposeerd.  Vaisiona 2 is geïnspireerd op dromen, landschappen en onwerkelijke taferelen. Het was een revolutionair werk, want het brak met de functionaliteit die voor die tijd heerste in interieurdesign.  In Visiona 2 zitten geen ramen en je stapt dan ook echt een ander landschap binnen, het ziet er vanbinnen uit als een soort ”lavalamp zithoek” Je kunt dan ook in het tafereel zitten en rondlopen. Hoe meer aan de binnenkant van het werk hoe lichter de kleuren, het werk lijkt daardoor vanbinnen op te lichten. De vormen zijn erg dynamisch aan de binnenkant, de ”blobjes” die uitsteken hebben wel wat weg van een bubbelende lavalamp. Er worden alleen maar warme kleuren in het werk gebruikt, wat het een druk maar vrolijk geheel maakt. De rechte lijnen zijn aan de buitenkant wel echt recht, terwijl deze lijnen reliëf gaan vormen aan de binnenkant (de blobjes waar je op kunt zitten en liggen). Het is een interessant werk om dat het erg speelt met de ruimte, over het algemeen ruimte innemend, maar zeker ook ruimte omvattend. Daarom spreekt dit werk me aan, maar ook opdat je nu eindelijk kunst mag aanraken.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

 

Rabarber behang – Gocken Jobs 1969

WhatsApp Image 2018-06-24 at 15.33.34

Rabarberbehang, waarom niet? Gocken Jobs staat bekend om het maken van kleurrijke patronen, vaak geïnspireerd op de natuur. Het is een ultiem vrolijk behang, met een vergeten groente in de hoofdrol. De combinatie van roze en groen maakt het een gezellig geheel. In het behang wordt dan ook gebruik gemaakt van een warm-koudcontrast., door lichtblauw en groen met roze, geel en paars te combineren. Er worden ook varens, viooltjes en monnikskap afgebeeld, maar de glansrol heeft de rabarber toch echt in dit werk. Om deze glansrol te creëren wordt er met drie kleuren groen gewerkt om de vorm van het blad en de schaduwen weer te geven en twee kleuren roze om de nerven in de steel te illustreren.  Er zit veel ritme in het behang, dat komt door de constante herhaling van de afgebeelde planten, de van linksonder naar rechtsboven steeds een plek verschuiven in het patroon. Daardoor ontstaan er diagonale lijnen in de overall compositie. Door het vrolijke ontwerp, met leuke planten die mooi gedetailleerd zijn weergegeven vind ik dit een heel gaaf behang. Ik vind het vooral mooi dat er met zo veel schaduwen en verschillende kleuren is gewerkt, ook al zie je dat op het eerste gezicht niet.

Paris Daybed – Bruno Mathsson 1937

Zo’n simpel maar mooi ontwerp, dat is voor mij typisch Scandinavisch design, daarom sprak me dit werk ook aan. Het is een ligbed, wat zo in een trendy huis zo kunnen staan. Wat knap is want Paris Daybed is nog voor de tweede wereldoorlog ontworpen, maar toen al zo stijlvol en tijdloos. Het bed bestaat uit twee poten die doorlopen in een lichte golfvorm aan het hoofdeinde. Er zitten onder het hoofd- en voeteneind twee dwarsverbindingen en de  ”lattenbodem” is gemaakt van linnen stroken. Het kussen is gemaakt van simpele linnen stof, wat het een chique maar degelijke uitstraling geeft. Het werk is ruimte omvattend door de luchtige constructie. Er zitten bijna alleen maar lijnen in, horizontaal en verticaal (de poten, de linnen stroken en het kussen), maar het werk bevat geen diagonale lijnen. Als je dit werk ook in je huis wil hebben kan dat, maar je moet wel een dikke portemonnee hebben, want de werken van Bruno Mathsson beginnen bij een euro of vijftienduizend. WhatsApp Image 2018-06-24 at 15.33.34(2)

 

Schaal – Birger Kaipiainen

WhatsApp Image 2018-06-24 at 15.33.33(1)Na de studie van Birger Kaipiainen werd hem een baan aangeboden bij de keramiekfabriek Arabica, waar hij bleef werken tot zijn dood in 1988. Deze schaal is onder andere ook geproduceerd door het bedrijf Arabica. Kaipiainen werd door kunstcritici de ”meester van keramiek” genoemd en de ”de onbetwiste heerser van decoratie” Birger zette zich af tegen de kunststromingen De nieuwe zakelijkheid en het functionalisme, waarin hij uniek was onder de Arabica ontwerpers. Hij was geïnspireerd door byzantijnse kunst en kunst uit de renaissance, hij beeldde vaak fruit, bloemen en vogels uit. Bij deze schaal zien we ook weer duidelijk zijn inspiratie uit de natuur, er is plant met verschillende bloemen afgebeeld. Op de bladeren zitten zwarte bollen, bij de een alleen langs de rand en bij het andere blad over het hele oppervlak. De achtergrond is crèmekleurig en de plant zelf is van verschillende kleuren groen gemaakt. De paarse bloemen lijken op viooltjes en  de rode bollen lijken op appels. Deze combinartie van kleuren zorgt voor een rustig totaal. Door de dynamieke lijnen van de stengels zou je denken dat de schaal ook iets weg heeft van Jugendstil.

Flag Halyard Chair – Hans J. Wegner 1950

Nee, dit soort stoelen kun je niet bij de IKEA halen, dat is wel duidelijk. Deze mooie luxe stoel is net zo tijdloos en stijlvol, in mijn optiek, als de Paris Daybed. Er wordt in dit werk gebruik gemaakt van een onorthodoxe combinatie van materialen, namelijk: roestvrij stalen frame, een zitting van vlaggentouw, een leren hoofdzitting en een langharige vacht maakt het af. Er worden veel tinten crème gecombineerd, wat het geheel niet saai maakt, dat zou anders wel gebeuren in mijn optiek. Het is stijlvol, maar het ziet er ook knus uit, dat vind ik een mooi contrast en daarom vind ik dit object ook interessant. Er zit veel lijnenspel in de stoel, veel diagonale lijnen maar ook verticaal. Deze stoel zou daardoor heel erg strak ogen zonder de schapenvacht, die het geheel iets minder star en dynamischer maakt. De symmetrie van de stoel vind ik zelf echt heel erg mooi, zelfs de touwtjes aan de onderkant van het frame zitten exact gelijk.  De stoel is ruimte omvattend door de geminimaliseerde constructie van de poten en leuningen, waardoor er veel lucht in wet werk komt. Deze stoel zou ik zelf wel graag willen hebben. Maar dan zou ik liever een andere kleur frame hebben en niet daaronder geen zwarte uiteindes, dat had van mij wel iets bijpassender bij de rest van de stoel gemogen.

09_scandinavian
foto: Textielmuseum Tilburg

 

Groetjes,

Josefine

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: